grecka-kuchnia
Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.
skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs zapiekane na patyczku, gyros na wynos.
spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: szpinakowym, serowym
spanakorizo - ryż z szpinakiem, podawany z świeżym sokiem z cytryny
taramosalata – sałatka grecka, z zawartością solonej, różowej ikry
tiropitakia – pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta
tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków
yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki
youvarlakia – pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym
Dodaj komentarz