• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

grecka-kuchnia

Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

grecka-kuchnia

Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.

 

skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny



souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs zapiekane na patyczku, gyros na wynos.



spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: szpinakowym, serowym



spanakorizo - ryż z szpinakiem, podawany z świeżym sokiem z cytryny



taramosalata – sałatka grecka, z zawartością solonej, różowej ikry




tiropitakia – pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta




tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków



yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki



youvarlakia – pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym

 

 

10 stycznia 2015   Komentarze (1)
mortadella08
14 stycznia 2015 o 09:39
super

Dodaj komentarz

Mortadella08 | Blogi